LMPF | Ginčas dėl netinkamo 2021 m. nacionalinės kolektyvinės sutarties nuostatų taikymo
18260
post-template-default,single,single-post,postid-18260,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Ginčas dėl netinkamo 2021 m. nacionalinės kolektyvinės sutarties nuostatų taikymo

Ginčas dėl netinkamo 2021 m. nacionalinės kolektyvinės sutarties nuostatų taikymo

LR valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus VII-oji darbo ginčų komisija  priėmė nagrinėti Nacionalinės žemės tarnybos darbuotojų profesinės sąjungos prašymą dėl netinkamo 2021 metų nacionalinės kolektyvinės sutarties nuostatų taikymo Nacionalinėje žemės tarnyboje (NŽT) ir profsąjungos narių teisių ribojimo.

2021 metų nacionalinės kolektyvinės sutarties 7 punkto antroje pastraipoje nustatyta, kad „sutarties galiojimo laikotarpiu profesinės sąjungos narys turi teisę gauti iki 5 darbo  dienų sveikatai gerinti, mokant už jas jo vidutinį darbo užmokestį. Šia teise negali pasinaudoti pagal formaliojo ir neformaliojo suaugusiųjų švietimo programas besimokantis profesinės sąjungos narys, kuris naudojasi sutarties suteikiama teise į mokamas mokymosi atostogas“.

Sutartyje yra numatytas vienintelis apribojimas, kai profesinės sąjungos narys negali pasinaudoti teise gauti iki 5 darbo dienų sveikatai gerinti, tačiau NŽT vadovybė savo įsakymu nustatė dar vieną, papildomą apribojimą. Įsakyme nustatyta, kad 2021 metų nacionalinės kolektyvinės sutarties galiojimo laikotarpiu profesinės sąjungos narys turi teisę gauti iki 5 darbo dienų sveikatai gerinti, tačiau šia teise negali pasinaudoti tie profesinės sąjungos nariai, kuriems yra susikaupę daugiau kaip 30 darbo dienų nepanaudotų kasmetinių atostogų.

NŽT profsąjungos teigimu, ši nuostata pažeidžia profsąjungos narių teises, kadangi apriboja galimybę pasinaudoti 2021 metų nacionaline kolektyvine sutartimi sulygtomis socialinėmis garantijomis. Pagal Darbo kodekso 190 straipsnį, kolektyvinė sutartis – darbo teisės normas, šalių tarpusavio teises, pareigas ir atsakomybę nustatantis rašytinis susitarimas, kurį sudaro profesinės sąjungos, darbdaviai ir jų organizacijos. Taigi sutartis yra tiesiogiai taikoma ir numatyti papildomus apribojimus sutartyje sulygtoms garantijoms yra neteisėta ir prieštarauja Darbo kodekso normoms.

Be to, Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra išaiškinusi, kad „kasmetinės atostogos ir dienos sveikatai gerinti skiriasi savo paskirtimi, todėl profesinės sąjungos narys gali naudotis ir kasmetinėmis atostogomis, ir dienomis sveikatai gerinti.“

NŽT profesinė sąjunga prašo darbo ginčų komisijos įpareigoti darbdavį atkurti 5 darbo dienas sveikatai gerinti visiems profsąjungos nariams, panaikinti NŽT įsakymo nuostatą, kuria nustatytas papildomas ribojimas teisei gauti 5 darbo dienas sveikatai gerinti ir skirti darbdaviui baudą siekiant atgrasyti nuo teisės pažeidimo ateityje.

NŽT profesinės sąjungos inf.