LMPF | Už darbą lauko sąlygomis turi būti mokama kompensacija
17982
post-template-default,single,single-post,postid-17982,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Už darbą lauko sąlygomis turi būti mokama kompensacija

Už darbą lauko sąlygomis turi būti mokama kompensacija

Darbdaviams ir darbuotojams teiraujantis, kokiais atvejais, kaip ir kokio dydžio turi būti mokamos kompensacijos už darbą lauko sąlygomis, Valstybinė darbo inspekcija (VDI) apžvelgia su šiais klausimais susijusius aspektus. Tokia Darbo kodekso nuostata įsigaliojo nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos.
Darbuotojui, kurio darbas yra kilnojamojo pobūdžio arba atliekamas lauko sąlygomis, arba susijęs su kelionėmis ar važiavimu, kompensuojamos su tuo susijusios padidėjusios išlaidos už faktiškai tokio pobūdžio dirbtą darbo laiką.
VDI specialistai nurodo, kad dėl kompensacijos dydžio, kuris mokamas už faktiškai dirbtą minėto pobūdžio darbo laiką, darbuotojas ir darbdavys sutaria abipusiu susitarimu, tačiau kompensacijos dydis negali viršyti 50 procentų bazinio (tarifinio) darbo užmokesčio. Taip pat šios kompensacijos mokamos tik tuo atveju, jei darbuotojui neapmokamos komandiruotės išlaidos.

VDI specialistai rekomenduoja darbo sutarties šalims dėl kompensacijos dydžio susitarti darbo sutartyje, tačiau toks dydis gali būti įtvirtintas ir darbovietėje galiojančioje darbo apmokėjimo sistemoje, kolektyvinėje sutartyje ar kituose darbdavio vietiniuose norminiuose teisės aktuose.
Norint suskaičiuoti, kokia kompensacija priklauso konkrečiam darbuotojui, skaičiuojama pagal darbo sutartyje ar kituose teisės aktuose procentais nustatytą kompensacijos dydį ir darbuotojo lauko sąlygomis faktiškai dirbtą darbo laiką.

Nustatant, ar darbas atliekamas lauko sąlygomis, atsižvelgiama į kiekvieno darbuotojo (pareigybės) darbo pobūdį bei aplinkybes. Vienas reikšmingesnių kriterijų – faktinė darbo funkcijos atlikimo vieta bei darbo vietą supanti erdvė. Pavyzdžiui, jeigu darbuotojas darbo funkciją vykdytų ne patalpoje (statiniuose), o už patalpų (statinių) ribų, kur darbo vietą supanti erdvė taptų atvira, toks darbas turėtų būti laikomas darbu lauko sąlygomis.

Taigi, darbdavys vertina darbuotojo atliekamo darbo pobūdį, faktines tokio pobūdžio darbo atlikimo aplinkybes bei nustatęs, kad darbuotojas vykdo darbo funkcijas lauko sąlygomis, turėtų darbuotojui mokėti kompensaciją.
Kilus klausimams dėl darbo lauko sąlygomis vertinimo, kompensacijų skyrimo ir mokėjimo, VDI kviečia konsultuotis konsultacijų telefonu (8 5) 213 9772, el. paštu info@vdi.lt arba parašant asmeninę žinutę socialinio tinklo „Facebook“ VDI paskyroje. Kilus ginčui dėl darbo lauko sąlygomis kompensacijos, bet kuri iš šalių, darbdavys arba darbuotojas, turi teisę kreiptis į darbo ginčų komisiją.

Daugiau: https://www.vdi.lt/Forms/Tekstas1.aspx?Tekstai_ID=3020