LMPF | Dėl miškininkų gaisrų gesinimo technikos savivaldybėms pasiūlyta tartis
17955
post-template-default,single,single-post,postid-17955,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Dėl miškininkų gaisrų gesinimo technikos savivaldybėms pasiūlyta tartis

Dėl miškininkų gaisrų gesinimo technikos savivaldybėms pasiūlyta tartis

Paprastai žiemą miškuose gaisrų nekyla, nors ir sausį yra degusi durpinga paklotė.  Tačiau  vienkiemiai, kiek atokiau nuo jų stovintys, ima ir užsiliepsnoja nuo netvarkingo kamino ar kokios nelemtos cigaretės. Neduok, Die, tokios nelaimės, bet gaisrininkai visada parengty. Kam ir kokiai žinybai jie priklauso, besišaukiantiems pagalbos nė motais – svarbu, kad gesina.

Privačių miškų savininkai – ramūs

Vienas iš stambiausių privačių miškų savininkų Lietuvoje – lietuviško kapitalo įmonės „Dzūkijos mediena“ vadovas ir bendrasavininkis Marius Valukynas  kartu su partneriu Evaldu Domarku dirba ne tik Pietų Lietuvoje, bet ir kituose šalies regionuose. Verslininkai džiaugiasi, kad miškai užsiliepsnoja retai. Šiuo metu „Dzūkijos mediena“ valdo 7 tūkst. ha miško, joje dirba keturios dešimtys darbuotojų. Įmonė naši, veikia stabiliai ir teikia paslaugų įvairovę: perka mišką, jį kerta, rengia miškotvarkos projektus, tvarko dokumentus kirtimui, rūpinasi miško apsauga ir priežiūra, želdo kirtavietes, konsultuoja miško priežiūros klausimais, gamina biokurą, teikia transporto paslaugas medienai pervežti ir pan.

M. Valukynas įsitikinęs, kad be žmogaus rankų nepavyksta padaryti gerų darbų, o kartais jos pridaro ir bėdų. Verslininkas įsikūręs nuosavoje sodyboje Kibyšių kaime, Varėnos rajone netoli Merkinės.  Kibyšiai išskirtiniai – tai gatvinis kaimas su sodybomis ir žemės sklypais, išsidėsčiusiais pagal tiesias gatves. Marius pasakoja, kad visai netoli,  Merkinėje, iškilęs gaisrų stebėjimo bokštas, kur nuolat budi žmonės ir paruošta urėdijos technika.  “Jeigu kyla gaisras, nesvarbu – privačiame ar valstybiniame miške  – gesinti puola ir savivaldybės gaisrininkai, – teigia pašnekovas. – Lygiai taip pat galėtų būti, kai savivaldybėje kilus gaisrui, atsitikus nelaimei į pagalbą atskubėtų ir urėdijos technika. Paprastai gaisrus  gesina  Priešgaisrinės apsaugos departamento ir savivaldybių  technika. Ypač tai reikalinga kaimo vietovėse, kur gaisrinių tinklas savivaldybėse labai sumažėjęs, o Valstybinių miškų urėdija turi nedideles, visur pravažiuojančias mašinas. Tai – labai didelis potencialas.  Iš to būtų nauda ir pačiai urėdijai, jei kokie nors pinigėliai jai sugrįžtų iš Vidaus reikalų ministerijos… Tiesiog reikėtų išnaudoti turimas galimybes”.

Daugiau: http://miskininkas.eu/del-miskininku-gaisru-gesinimo-technikos-savivaldybems-pasiulyta-tartis/