LMPF | Socialinis dialogas: kalba, rodanti kelią iš krizės
17832
post-template-default,single,single-post,postid-17832,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Socialinis dialogas: kalba, rodanti kelią iš krizės

Socialinis dialogas: kalba, rodanti kelią iš krizės

Socialinis dialogas tarp darbdavių, darbuotojų ir vyriausybių gali atlikti lemiamą vaidmenį, darbo vietose ir jautriausiose visuomenės grupėse valdant Covid-19 krizę, atskleidė neseniai paskelbtas tarptautinis tyrimas. Sugrįžti prie socialinio dialogo, kaip esminės platformos, kurioje visuomenės nariams kuriamos vienodai palankios darbo sąlygos, ragina ir Lietuvos institucijos.

Spalio pabaigoje paskelbtame Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO), Tarptautinės darbo organizacijos (International Labour Organization, ILO) ir daugiašalės „The Global Deal“ iniciatyvos atliktame tyrime pabrėžiama, kad socialinis dialogas ne tik gali padėti išbristi iš krizių darbo vietose, bet ir apsaugoti namus, šeimas ir užtikrinti galimybes tiems, kurie bus skaudžiausiai pažeisti pandemijos sukeltos krizės.

„Norint įsigilinti į šią temą, privalome grįžti prie jos pagrindų, kurie Lietuvoje neretai suvokiami pernelyg siaurai – tarsi socialinis dialogas būtų tik darbdavio ir darbuotojo derybos, tarsi tai būtų tik teisinės klišės, kuriose „paprastas žmogus“ nelabai ir susigaudo. Norėtume vystyti šią temą ir prisidėti prie pandemijos pasekmių suvaldymo, išvengiant nelygybės, neproporcingų pasekmių įvairioms pažeidžiamoms visuomenėms grupėms. Socialinis dialogas gali apsaugoti darbdavius, darbuotojus, visuomenę nuo iškreipiančių disbalansų“, – pažymi Jonas Gricius, LR vyriausiasis darbo inspektorius.

Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-valdymas/2020/11/18/socialinis-dialogas-kalba-rodanti-kelia-is-krizes#ixzz6e8IEvu00