LMPF | Trišalėje taryboje aptartas ir DNR planas
17719
post-template-default,single,single-post,postid-17719,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Trišalėje taryboje aptartas ir DNR planas

Trišalėje taryboje aptartas ir DNR planas

Rugpjūčio 5 d. nuotoliniu būdu įvyko eilinis Lietuvos trišalės tarybos posėdis. Pirmuoju klausimus svarstytos Seimo narės Aušros Papirtienės užregistruotos Darbo kodekso pataisos, kuriomis siūloma numatyti konkrečius kriterijus, kuriuos atitinkančios profesinės sąjungos galėtų būti pripažintos atstovaujančiomis nacionaliniu lygiu. Su tam tikrais patikslinamais (vietoj 10 proc. vienijamų šalies profesinių sąjungų narių nurodyti 15 proc.; vietoj 5 veiklos metų – 3 m.; nenurodyti darbuotojų darbo užmokesčio minimumo) projektui pritarta bendru sutarimu.

Toliau Finansų ministerijos atstovė Rūta Dapkutė-Stankevičienė pristatė informaciją apie Lietuvos ateities ekonomikos DNR planą. Daugiau informacijos apie jį – čia.

Tiek darbdavių, tiek profesinių sąjungų atstovai turėjo nemažai kritinių pastabų dėl jo rengimo ir vykdymo eigos, apgailestavo, jog socialiniai partneriai nebuvo įtraukti į plano rengimą, o dabar turi tik stebėtojų teises.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pabrėžė, jog prarasta esminė proceso dalis – socialiniai partneriai neturėjo galimybės dalyvauti, kai buvo renkamos bei generuojamos idėjos, kuriamos koncepcijos. Dabartinė investicijų komiteto veikla, pasako jos, tėra informavimas apie sukurtas koncepcijas ir galimybė užduoti neesminius klausimus. Ji pasiūlė pristabdyti procesą ir grįžti prie koncepcijų kūrimo.

Finansų ministerijos atstovė replikavo, jog stabdyti esą nėra ko, nes DNR planas – „gyvas“ dokumentas, o Investicijų komitetas tam ir yra, kad vykdytų plano peržiūrą. Pasak jos, „pasiūlymų teikimo langelis niekada neužsidaro“. Kai kurios koncepcijos esą atkris, kai kurie projektai atsiras naujai. Valdininkės teigimu, ne per vėlu siūlyti koncepcijas ir projektus, kurie turės būti įgyvendinti iki 2021 m. pabaigos. Ji sutiko, jog socialiniai partneriai turi tik patariamojo balso teisę, tačiau patikino, jog jei dauguma jų matytų, kad kokia nors koncepcija netinka, į jų nuomonę būtų įsiklausyta.

Vyriausybės pusė Trišalėje taryboje patarė socialiniams partneriams įvertinti galimybę veikti per esamas platformas.

Kitas tarybos posėdis numatytas rugsėjo 15 d., 14 val.

LPSK informacija