LMPF | Iniciatyvos mažinti darbuotojų garantijas Seimo nariams atsirūgs per rinkimus
17540
post-template-default,single,single-post,postid-17540,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Iniciatyvos mažinti darbuotojų garantijas Seimo nariams atsirūgs per rinkimus

Iniciatyvos mažinti darbuotojų garantijas Seimo nariams atsirūgs per rinkimus

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) neigiamai vertina pasiūlymus keisti Darbo kodeksą mažinant darbuotojų garantijas. Darbdavių iniciatyvą skelbti moratoriumą tam tikriems Darbo kodekso straipsniams profesinėms sąjungoms pavyko sustabdyti Lietuvos trišalėje taryboje, tačiau Liberalų sąjūdžio frakcija vieną po kito Seime registruoja Darbo kodekso pataisas, kurios dar labiau pablogintų ir taip pažeidžiamų darbuotojų padėtį.

Siūloma įteisinti nenustatytos apimties darbo sutartis, pagal kurias darbuotojai galėtų būti samdomi be darbdavio įsipareigojimo mokėti bent minimalią algą ir be įsipareigojimo suteikti tam tikrą darbo valandų skaičių. Darbuotojas iš anksto net nežinotų, kiek laiko jis dirbs, o darbdavys galėtų iškviesti jį į darbą bet kada. Taip pat siūloma neriboti terminuotų sutarčių skaičiaus nuolatiniam darbui, dar labiau liberalizuoti suminės darbo apskaitos taikymą, kas leidžia nemokėti darbuotojams viršvalandžių, ir pan.

„Yra ciniška ir net nusikalstama pasinaudojant COVID-19 pandemija mažinti darbuotojų garantijas ir saugumą, kai jie ir taip šioje situacijoje nukentėjo labiausiai. Maža to, siūlomos pataisos galiotų visiems ir visam laikui. Baisiausia, kas įvyko per šitą karantino laikotarpį – jis atvėrė duris visoms senoms iniciatyvoms, kuriomis buvo bandoma dar labiau išplėsti darbdavių dominavimą prieš darbuotojus. Matyt, tikimasi, kad visų dėmesys dabar nukreiptas į pandemijos suvaldymą ir labai palankus metas teikti iniciatyvoms, į kurias galbūt politikai neįsigilins“, – komentuoja LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Liberalų inicijuoti įstatymų pakeitimai, tikėtina, bus teikiami svarstyti Seimui artimiausiu metu. LPSK vadovės teigimu, balsavimai Seime bus akylai stebimi ir žmonės informuojami, kas kaip balsavo.

„Nors dėl karantino negalime išeiti į gatves, bet artėja Seimo rinkimai ir mes aktyviai raginsime savo narius ir visus žmones rinkimuose nebalsuoti už kandidatus, kurie kėsinasi į darbuotojų teises“, –  teigia I. Ruginienė.

Darbo kodekso 113 ir 115 straipsnių pakeitimo bei Darbo kodekso 6, 66, 67, 85, 86, 87 ir 88 straipsnių pakeitimo įstatymų projektus užregistravo Seimo nariai: Viktorija Čmilytė-Nielsen, Simonas Gentvilas, Eugenijus Gentvilas, Ričardas Juška, Virgilijus Alekna, Juozas Baublys, Kęstutis Glaveckas, Jonas Liesys, Gintaras Vaičekauskas, Jonas Varkalys.

Daugiau: https://www.lpsk.lt/2020/04/22/iniciatyvos-mazinti-darbuotoju-garantijas-seimo-nariams-atsirugs-per-rinkimus/