LMPF | Medžioklės plotai aukcione gali atsieiti ne vieną šimtą tūkstančių
17425
post-template-default,single,single-post,postid-17425,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Medžioklės plotai aukcione gali atsieiti ne vieną šimtą tūkstančių

Medžioklės plotai aukcione gali atsieiti ne vieną šimtą tūkstančių

Valstybinė miškų urėdija (VMU) atsisakys valstybinių komercinių medžioklių plotų, o šie bus parduoti aukcione, tikėtina, dar šiemet. Nors pradinė kaina – simbolinė, pernykščiai sandoriai rodo, kad medžioklės plotai gali atsieiti ir ne vieną šimtą tūkstančių.

 Kaip ministras sakė žurnalistams sprendimas priimtas atsižvelgus į pastarųjų kelerių metų pajamas, gautas už medžiokles, taip pat neigiamą visuomenės dėmesį.

Pasak K. Mažeikos, valstybinius medžioklės plotus valdanti Valstybinių miškų urėdija turėtų stiprinti kitas veiklos sferas, t.y. medynų priežiūrą ir ugdymą, taip pat žaliavinės medienos apskaitą ir socialines miško funkcijas visuomenei.

Pajamos gautos už valstybinių komercinių medžioklės plotų pardavimą, bus skirtos medžioklės kontrolės stiprinimui.

„Aukcionuose parduodamų medžioklės plotų lėšas nukreipsime kontrolės stiprinimui“, – žurnalistams pirmadienį sakė K. Mažeika, jį cituoja BNS.

Pernai VMU pajamos iš medžioklių siekė 65.000 Eur, tačiau kai kurių aukcionų rezultatai rodo, kad pardavus teises aukcione organizuoti medžiokles atskiruose plotuose valstybė galėtų gauti gerokai daugiau.

Ministro sprendimą palaiko

Jonas Talmantas, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas, taip pat pritaria ministro sprendimui, teigdamas, kad visi turi užsiimti savo darbais: miškininkai – miškais, ūkininkai – pasėliais, o medžiotojai – medžioklių plotais.

„Manau, kad čia nieko blogo nebus, nes dalis medžiotojų, kurie neturi klubų, yra laisvi medžiotojai, tai jiems bus galimybė susiburti ir dalyvauti tuose aukcionuose“, – sakė J. Talmantas.

Marius Dvareckas, VMU valdybos nepriklausomas narys, komentavo, kad pajamos iš medžioklės tesudaro apie 0,4% VMU pajamų, todėl šis sprendimas dėl medžioklės plotų aukcionavimo nepadarys esminės įtakos VMU rezultatams.

„Jeigu vertinsim grynai per finansinę prizmę, tai savininko teises atstovaujanti institucija yra visiškai teisi inicijuodama šį pokytį“, – sakė M. Dvareckas.

Šiuo metu Valstybinių miškų urėdija (VMU) valdo keliolika medžioklės plotų. Iš viso jų yra daugiau nei 950, dauguma jų yra privatūs.

Preliminariais duomenimis, VMU pajamos 2019 m. siekė 157,7 mln. Eur, o ikimokestinis pelnas buvo 7 mln. Eur. 97% savo pajamų bendrovė gauna iš prekybos mediena. Įmonė patikėjimo teise valdo 1 mln. ha valstybinių miškų, arba maždaug pusę visų Lietuvos miškų.

VMU norėtų dalį plotų pasilikti

Valdas Kaubrė, VMU direktorius, sako, kad šiuo metu įmonė analizuoja, kaip turėtų  vykti medžioklės plotų pardavimo procesas.

Jis akcentavo, kad pereinamuoju laikotarpiu, kol tie plotai bus privatizuoti, svarbu užtikrinti tų plotų apsaugą, ten gyvenančių žvėrių apsaugą, įskaitant nuo brakonieriavimo.

V.Kaubrė ir M. Dvareckas taip pat išsakė mintį, kad didžioji dauguma visų Europos valstybinių miškų įmonių medžioklės veiklą vienaip ar kitaip vykdo, todėl būtų svarstytina VMU palikti medžioklės plotų moksliniams tiriamiesiems, švietimo ir reprezentaciniams tikslams.

Turime keliolika medžioklės plotų šiuo metu. Būtų prasminga palikti kelis tokiems tikslams“, – pridūrė V. Kaubrė.

Pasak V. Kaubrės, medžioklės plotų aukcionus vykdys ne VMU, o Aplinkos apsaugos departamentas (ADD).

Pradinės kainos – simbolinės

Saulius Tuska, AAD vyriausiasis specialistas, kuris organizuos tokius aukcionus, teigė, kad vieno medžioklės ploto aukcionas gali įvykti per kelis mėnesius nuo momento, kai VMU pateiks prašymą atsisakyti leidimo naudoti medžiojamųjų gyvūnų išteklius konkrečiame medžioklės plotų vienete.

S. Tuska teigė, kad pradinė aukciono kaina, kaip ir nurodyta aplinkos ministro įsakyme, bus vienų metų kaina, kokia mokama už teisę tame plote naudotis gyvūnų ištekliais.

Kaip pavyzdį tarnautojas nurodė, kad pernai už vieną medžioklės plotą nustatyta pradinė aukciono kainą siekė 725 Eur, o kitame – 1.155 Eur (Anykščių rajone).

Tačiau, pavyzdžiui, Raseinių rajone už teisę medžioti konkrečiame plote 10 metų sumokėta jau apvali 359.000 Eur suma.

 

https://www.vz.lt/finansai-apskaita/2020/03/10/medziokles-plotai-aukcione-gali-atsieiti-ne-viena-simta-tukstanciu