LMPF | ESTAMS VĖL YRA KO PAVYDĖTI: JIEMS PENSIJAS LEIS PAIMTI IŠ KARTO, MUMS – NE
17391
post-template-default,single,single-post,postid-17391,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

ESTAMS VĖL YRA KO PAVYDĖTI: JIEMS PENSIJAS LEIS PAIMTI IŠ KARTO, MUMS – NE

ESTAMS VĖL YRA KO PAVYDĖTI: JIEMS PENSIJAS LEIS PAIMTI IŠ KARTO, MUMS – NE

Lietuvoje antroji pensijų kaupimo pakopa reformuota ne vieną kartą. Tačiau nepaisant visų permainų, dvi pagrindinės taisyklės liko: bet kuriuo norimu metu negalima nutraukti kaupimo ir pasinaudoti sukauptais pinigais. Estai atsisakė šių draudimų, o ar tokios permainos pasiteisintų Lietuvoje?
Kaip jau skelbta, sausio pabaigoje Estijos parlamentas galutinai priėmė naujos valdančiosios koalicijos žadėtą antrosios pensijų kaupimo pakopos reformą, kuri turėtų visiškai įsigalioti kitų metų spalį. Svarbiausias pakeitimas tas, kad kaupti pensiją antrojoje pakopoje nebus privaloma, kaip yra dabar (Lietuvoje kaupimas taip pat privalomas, į jį nauji darbuotojai įtraukiami automatiškai). Pensijų fonduose sukauptas lėšas estams bus galima pervesti į specialią investicinę sąskaitą banke.
Ją žmogus galės valdyti savarankiškai. T. y., pats galės nuspręsti, kur ir kiek lėšų investuoti. Be to, tam tikrais atvejais, jis galės išsiimti pinigus iš sąskaitos nesulaukęs pensinio amžiaus. Sulaukęs pensijos, žmogus, be kita ko, galės pats nuspręsti – išsiimti visą sukauptą turtą iš karto ar dalimis kaip priedą prie pensijos, kuris būtų mokamas tiek laiko, kokia būtų tikėtina jo gyvenimo trukmė.
 Tiesa, jeigu žmogus nuspręstų visą turtą pasiimti iš karto, nuo sukauptos sumos jis privalėtų sumokėti 10 proc. dydžio gyventojų pajamų mokestį (įprastinis tarifas – 20 proc.). Pasirinkus periodinius mokėjimus dalimis, šio mokesčio mokėti nereikėtų.