LMPF | Vyriausybė palaimino prieštaringai vertinamą naują medienos pardavimo tvarką
17384
post-template-default,single,single-post,postid-17384,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Vyriausybė palaimino prieštaringai vertinamą naują medienos pardavimo tvarką

Vyriausybė palaimino prieštaringai vertinamą naują medienos pardavimo tvarką

Nepaisydama gausios kritikos ir Konkurencijos tarybos bei Teisingumo ministerijos prieštaravimų, Vyriausybė pasitarime pritarė naujai medienos pardavimo tvarkai. Pagal ją pirmenybė įsigyti valstybinės medienos būtų suteikta Lietuvoje veikiančioms šalies ar užsienio įmonėms, perdirbančioms didžiąją dalį įsigytos medienos.

Aplinkos ministerija teigia, kad tai skatins investicijas ir naujų darbo vietų šalyje kūrimą.

Kritikai tikina, kad tvarka prieštarautų ES laisvo judėjimo principui, o apribojus pirkėjus iš užsienio smuks kainos ir Valstybinės miškų urėdijos pajamos.

Po trečiadienį pasitarime priimto sprendimo įstatymo projektas dar bus svarstomas ministrų kabineto posėdyje, o galutinį sprendimą priims Seimas.

Aplinkos ministerija siūlo, kad pirmenybė būtų teikiama medienos perdirbėjams, per paskutinius trejus metus panaudojusiems bent 80 proc. medienos ir Lietuvoje turintiems bent penkis darbuotojus. Be to, jie privalės neturėti pradelstų skolų, įskaitant šalies biudžetui ir „Sodrai“.

Anot projekto rengėjų, tokiu būdu mediena pagal ilgalaikes ir pusmetines sutartis būtų parduodama didesnę pridėtinę vertę ir darbo vietas kuriančioms įmonėms.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika BNS sakė, kad pirmumo tvarka būtų parduodama 40 proc. Lietuvos rinkai pateikiamos pačios vertingiausios medienos, o likusią dalį galėtų įsigyti visi pirkėjai.

Pasak ministro, reikalavimai dėl darbuotojų skaičiaus ir perdirbimo pajėgumų užtikrins, kad sistema negalės piktnaudžiauti tik perpardavinėti medieną norintys verslininkai.

„Kalbame apie tai, kad pirmiausia galėtų medienos įsigyti įmonės, kurios deklaruoja savo perdirbimo pajėgumus. Buvo keliama abejonių kažkada diskusijose, kad tos įmonės nusipirks visą medienos kiekį ir taps medienos perpardavinėtojais už brangesnę kainą. Tai netiesa, nes kalbame apie tai, kiek įmonių turi pajėgumų perdirbti. Tai atspindės jos darbuotojų skaičius, mokesčių sumokėjimas, gamybinių pajėgumų parodymai“, – pridūrė jis.

Su siūlomais įstatymo pakeitimais nesutinka Teisingumo ministerija, Konkurencijos taryba, Valstybinių miškų urėdija.

Daugiau: https://www.alfa.lt/straipsnis/50411245/vyriausybe-palaimino-priestaringai-vertinama-nauja-medienos-pardavimo-tvarka?ref=sticky