LMPF | Medienos kainos burbulo sprogimo aidas girdėsis mažiausiai metus
17359
post-template-default,single,single-post,postid-17359,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Medienos kainos burbulo sprogimo aidas girdėsis mažiausiai metus

Medienos kainos burbulo sprogimo aidas girdėsis mažiausiai metus

Medienos kainos burbulas pernai sprogo su trenksmu. Panašu, kad jo aidas girdėsis dar kurį laiką… Valstybinių miškų urėdijos (VMU) parduotos medienos kainos 2019 m., palyginti su 2018 m., smuko net 40 procentų. Kritus žaliavinės medienos kainai, buvo perskaičiuota ir nenukirsto miško kaina, kuri vidutiniškai sumažėjo 35 proc. Tokia kaina galios visus šiuos metus. VMU prognozuoja, kad dėl atpigusios žaliavinės medienos  2020 m. ji  gaus 35,1 mln. eurų pajamų mažiau nei pernai.

Mažesnės vertės medieną realizuoti buvo sunkiau

VMU laikinai einanti direktoriaus pavaduotojos medienos ruošai ir prekybai pareigas Ramunė Petkevičienė tvirtino, kad 2018 m. pabaigoje vykę medienos pardavimo aukcionai dar nerodė galimo medienos kainos ir paklausos mažėjimo. „Tačiau perkopus 2019 m., susidūrėme su medienos pardavimo sunkumais. Pirkėjai tam tikrus sortimentus pirko pagal sudarytas sutartis stabiliai, tačiau mažesnės vertės medieną (malkas, popierrąsčius, plokščių medieną) buvo sunkiau realizuoti. Rinkoje tuo metu jau formavosi medienos perteklius. Jis ir darė didžiausią įtaką kainų mažėjimui“, – sakė R. Petkevičienė.

Pavyzdžiui, 2018 m. II pusmečio vidutinė medienos kaina siekė 52 Eur/ktm, o 2019 m. II pusmečio vidutinė kaina jau buvo 40 Eur/ktm arba 23 proc. mažesnė. 2018 m. IV ketv. vidutinė visų kaitrumo grupių malkos kainavo 32 Eur/ktm, o 2019 m. IV ketv. – 24 Eur/ktm arba 25 proc. mažiau, 2018 m. IV ketv. plokščių mediena kainavo 31 Eur/ktm, o 2019 m. IV ketv. – 21 Eur/ktm arba 32 proc. mažiau, beržo popierrąsčiai 2018 m. IV ketv.  kainavo 44 Eur/ktm, o 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu – 34 Eur/ktm arba 23 proc. mažiau. Mažėjo ir kitų sortimentų kainos, pvz., eglės rąstai 2018 m. IV ketv. kainavo 76 Eur/ktm, o 2019 m. IV ketv. – 67 Eur/ktm arba 12 proc. mažiau, beržo rąstai 2018 m. IV ketv. kainavo 83 Eur/ktm, o 2019 m. IV ketv. – 66 Eur/ktm arba 20 proc. mažiau.

„Baltpool“ energijos išteklių biržos prekybos vadovas Vaidotas Jonutis pabrėžėkad tai, kas atsitiko, netikėta nebuvo. „Prieš rinkos nuopuolį buvo susiformavęs kainų burbulas ir rinkos dalyviai prognozavo krizę“, – tvirtino V. Jonutis.

Padarinius pajus visi

Ši krizė pirmiausia atsilieps miško savininkams bei valdytojams. VMU yra visų valstybinių miškų valdytoja, tad jos pajamos mažės. „Verslo žinios“ rašė, kad 2018 m. rekordiškai pakilusios medienos kainos leido VMU sumokėti solidžius dividendus į valstybės biudžetą, kurie buvo didžiausi tarp visų valstybės valdomų įmonių. Tačiau 2019 m. dėl drastiškai kritusių medienos kainų veiklos rezultatai buvo prastesni nei užpernai, todėl mažėjo ir valstybės kontroliuojamos įmonės įmoka į biudžetą. Negalutiniais duomenimis, VMU grynasis pelnas vietoj 25,3 mln. eurų, gautų 2018 m, pernai tesiekia tik 5,8 mln. eurų.

„Baltpool“ energijos išteklių biržos prekybos vadovas prognozavo, kad neigiamą poveikį pajus ir miško savininkai. „Kaip tai paveiks medienos ruošos pramonę, labai priklausys nuo miško savininkų reakcijos į krizę. Jei miško savininkai mažins kirtimus, medienos ruošėjams iškils ir įkainių sumažinimo problema, ir darbų apimčių sumažėjimas“, – mano V. Jonutis.

Algis Gaižutis, Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacijos (LMSA) valdybos pirmininkas, patikino: situacija jau atsiliepia ir toliau atsilieps neigiamai. Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) direktorius Aidas Pivoriūnas buvo atviresnis: „Dabar situacija yra tokia, kurią galėčiau įvardinti kaip „Sodybų tuštėjimo metas”. Prie to ypač daug prisidėjo per pastaruosius penkerius, o ypač per paskutinius trejus metus išvešėjusi nekompetencija priimant su miškais susijusius sprendimus, neskaidriais pinigais finansuojamų pseudo žaliųjų organizacijų skleidžiama propaganda ir politikų pataikavimas portalų komentarų ir socialinių tinklų trolių kliedesių suformuotoms “tiesoms”. Išaugo ir šešėlinio verslo dalis miškuose“.

Daugiau: http://miskininkas.eu/medienos-kainos-burbulo-sprogimo-aidas-girdesis-maziausiai-metus/