LMPF | Išlaidoms pūsti valstiečiai traukia konservatorių naudotą superdividendų schemą
17287
post-template-default,single,single-post,postid-17287,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Išlaidoms pūsti valstiečiai traukia konservatorių naudotą superdividendų schemą

Išlaidoms pūsti valstiečiai traukia konservatorių naudotą superdividendų schemą

  • Vyriausybė planuoja į 2020 m. biudžetą kaip pajamas užskaityti 218 mln. Eur valstybės valdomų įmonių dividendų (pelno įmokų)
  • Galimi trys šaltiniai: VVĮ 2019 m. pelnas, ankstesniais metais sukaupti rezervai, arba VVĮ skolintos lėšos, išmokėtos kaip dividendai

2020 m. biudžeto skylėms užkaišyti valstiečių kontroliuojama Sauliaus Skvernelio Vyriausybė tikisi gauti daugiau dividendų iš valstybės valdomų įmonių 2019 m. pelno. Jei jo nepakaks, žada patuštinti ir įmonių neretai popierinius rezervus, o kad jie pavirstų biudžeto pinigais, įmonėms gali tekti skolintis…….

Sublizgėjusi urėdija rengiasi taupyti

Per 2018 m. reformuota VĮ Valstybinė miškų urėdija (VMU) už praėjusius metus sumokėjo didžiausius dividendus į biudžetą iš visų VVĮ (55,3 mln. Eur), tačiau šiemet kritus medienos kainoms tokių pelno įmokų nebeplanuoja.

Nors įmonės vadovas kalba, kad prašomus papildomus dividendų milijonus galės sumokėti iš sukaupto rezervo, pasak VMU valdybos, bendrovė tokių galimybių neturi ir net rengiasi veikti taupymo režimu.

Valdas Kaubrė, VĮ Valstybinių miškų urėdijos direktorius, patvirtino, kad įmonės steigėja Aplinkos ministerija domėjosi VMU galimybėmis skirti papildomai lėšų į kitų metų biudžetą.

„Valstybinių miškų urėdijos buvo teirautasi apie galimybes papildomai skirti 2 mln. Eur. Jeigu būtų nuspręsta, kad papildomai turėtume pervesti pelno įmokas į biudžetą, įmonė siūlys akcininkui perskirstyti savo turimą rezervą. Mūsų įmonės veiklai tai įtakos neturės, kaip ir investiciniams planams“, – tikino V. Kaubrė.

Jis, kaip valstybės įmonės vadovas, teigė suprantantis poreikį pervesti daugiau lėšų į biudžetą, kurios bus skiriamos socialinei apsaugai ir jautresnėms visuomenės grupėms.

„Mūsų įmonės tikslas – užtikrinti ekonominę, ekologinę ir socialinę naudą visuomenei“, – pridūrė V. Kaubrė.

Tačiau VMU valdyba galimybes mokėti papildomus dividendus vertina labai rezervuotai.

„VMU valdybai ši informacija (dėl papildomų dividendų – VŽ) kol kas nėra žinoma. Papildomos įmokos į valstybės biudžetą neabejotinai paveiktų įmonės biudžetą ir apsunkintų būtinąsias investicijas bei įsipareigojimus, juolab kad dėl rinkoje smarkiai nukritusių medienos kainų įmonė įveda taupymo režimą ir planuoja atlikti tik būtiniausius privalomuosius darbus ir investicijas“, – komentuoja Ina Bikuvienė, VMU valdybos pirmininkės.

Vyriausybė 2019–2021 m. VMU yra nustačiusi 40,5 mln. Eur konsoliduoto grynojo pelno (metinės įmokos į biudžetą) tikslą (apie 33 mln. Eur – 2016–2018 m.)

Ekspertai: „Tai kyštelėjimas į VVĮ kišenę“

Rytis Ambrazevičius, asociacijos „Baltic Institute of Corporate Governance“ prezidentas, komentuoja, kad valstybė, be abejo, turi teisę pasinaudoti dividendais. Tai yra viena iš valstybės kontroliuojamų įmonių visuomenei teikiamų naudų ir labai gerai, kad kalbame apie šių įmonių kuriamą vertę. Tačiau, pažymi jis, kaip visuomet svarbus yra kontekstas. Kiekviena VVĮ turi ilgalaikę strategiją, strateginius ir investicinius tikslus bei veiklos planus, kuriuos privalo įgyvendinti.

„Jei valstybė nori gauti daugiau finansinės grąžos, tai turėtų įvardyti ne prieš pat tvirtinant valstybės biudžetą, o įmonėms suformuotuose lūkesčių laiškuose. Net jei kuri nors VVĮ turėtų pinigų rezervą, kurį reikėtų įdarbinti, tai daryti turėtų būti skatinama būtent per lūkesčių laišką“, – akcentuoja R. Ambrazevičius.

Plačiau: https://www.vz.lt/finansai-apskaita/2019/12/04/islaidomspusti-valstieciai-prisimine-konservatoriu-naudota-superdividendu-schema#ixzz677q3MGBi