LMPF | Ką susidera kolektyvinėse sutartyse profesinės sąjungos?
17220
post-template-default,single,single-post,postid-17220,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Ką susidera kolektyvinėse sutartyse profesinės sąjungos?

Ką susidera kolektyvinėse sutartyse profesinės sąjungos?

Nuo šių metų lapkričio 1 d. įsigaliojo nauja AB „Klaipėdos nafta“ Kolektyvinė sutartis.

Ji buvo patvirtinta bendrovės darbuotojų konferencijoje,  kuri įvyko 2019 m. spalio 25 d.  Konferencijai pirmininkavo naujoji AB „Klaipėdos nafta“ profesinės sąjungos pirmininkė Virginija Vilimienė, kuri balandžio pabaigoje pakeitė ilgametę šios organizacijos pirmininkę Violetą Mačiukienę.

Pasak V. Vilimienės, nors naujosios kolektyvinės sutarties nuostatos ir neišpildo visų profesinės sąjungos ir darbuotojų lūkesčių, vis gi, jos yra išsamesnės ir palankesnės, nei ankstesnėje sutartyje.

Pavyzdžiui, naujoje kolektyvinėje sutartyje numatytos papildomos išmokos atleidžiant darbuotoją, kai  nėra jo kaltės, išskyrus atleidimą darbdavio valia, taip pat nuostatos dėl papildomo ir viršvalandinio darbo bei poilsio laiko, papildomų atostogų dienų kai kurioms darbuotojų grupėms.

Be to, suderėta, kad bendrovė, prieš priimdama sprendimus dėl įmonės ar jos padalinių struktūrinių ir darbo organizavimo pertvarkymų, turi informuoti profesinę sąjungą ir su ja konsultuotis. Numatytos ir papildomos garantijos dėl profsąjunginės veiklos, pavyzdžiui, profesinės sąjungos komiteto nariams (įskaitant ir kitus profesinės sąjungos narius) per metus šiai veiklai suteikiama 720 valandų, kurios apmokamos darbuotojo vidutiniu darbo užmokesčiu, kt.

„Profesinės sąjungos darbas nesibaigia pasirašius kolektyvinę sutartį, jis dar tik prasideda: pavyzdžiui, vis dar lieka pagrindinis klausimas dėl darbuotojų atlyginimų didinimo“, – komentuoja profesinės sąjungos pirmininkė.

Naujoji AB „Klaipėdos nafta“ kolektyvinė sutartis galios iki 2023 metų.  Jos nuostatos bus taikomos daugiau nei 370 bendrovės darbuotojų.

Daugiau: http://www.pramprof.lt/index.php/news/628-po-ilgu-derybu-ab-klaipedos-nafta-isigaliojo-nauja-kolektyvine-sutartis