LMPF | APLINKOS MINISTRAS STABDO MILIJONINĮ MELDINĖS NENDRINUKĖS PROJEKTĄ
17007
post-template-default,single,single-post,postid-17007,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

APLINKOS MINISTRAS STABDO MILIJONINĮ MELDINĖS NENDRINUKĖS PROJEKTĄ

APLINKOS MINISTRAS STABDO MILIJONINĮ MELDINĖS NENDRINUKĖS PROJEKTĄ

„Šių metų finansavimas projektui jau sustabdytas. Netrukus prasidės išsamus tyrimas, kurio metu, tikiuosi, bus atsakyta į daugiau klausimų“, – „Valstiečių laikraščiui“ patvirtino aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Kęstutis Mažeika

Kęstutis Mažeika

Aplinkos ministras K.Mažeika inicijavo ministerijoje vidaus tyrimą dėl skandalingojo meldinių nendrinukių populiacijos atkūrimo projekto, kuris ypač pasistūmėjo į priekį ministraujant jo pirmtakui Kęstučiui Navickui. K.Mažeika tikino, kad projektas jam kėlė įtarimų dar tuomet, kai jis vadovavo Seimo Aplinkos apsaugos komitetui. Pasak ministro, gali būti prašoma teisėsaugos įsikišimo.

Ar tapęs aplinkos ministru gavote naujos informacijos apie meldinių nendrinukių projekto, kurį vykdo VšĮ Baltijos aplinkos forumas (BAF) (buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas yra buvęs vienu iš šios įstaigos dalininkų), galimai korupcinius aspektus ir bendrą nenaudingumą? Apie tai jam asmeniškai, kaip ir visam Seimo aplinkos apsaugos komitetui, ne kartą signalizavo visuomenininkai. Ar esate patenkintas projekto vyksmu?

Esu nepatenkintas projekto eiga. Iš principo diskredituojamas jo tikslas – išsaugoti nykstančias rūšis. Visuomenininkų nuomonė mums svarbi, mes turime atsakyti į kylančius klausimus ir išsklaidyti abejones. Artimiausiu metu turėtų prasidėti išsamus ministerijos vidaus tyrimas, kuris padės priimti teisėtus ir atsakingus sprendimus.

Kokia jūsų nuomonė apie Lietuvos gamtos tyrimų centro išsakytą skeptišką poziciją? Ar ją ignoruosite toliau, kaip ir jūsų pirmtakas?

Skirtingai nei buvęs ministras, neignoruoju Lietuvos gamtos tyrimų centro pozicijos – artimiausiu metu į ją bus įsigilinta ir atsižvelgta.

Ar tiesa, kad Aplinkos ministerijos darbuotojai, kuruojantys šį projektą, ypač sėkmingai kyla karjeros laiptais?

Man jau esant ministru, nė vienas ministerijos darbuotojas, kuruojantis šį projektą, nekilo karjeros laiptais.

Ar tiesa, kad sėkmingai karjerą darantys asmenys nuslėpė nuo visuomenės ir faktą, kad minimų paukščių įvežimo faktas prieštaravo galiojusiems teisės aktams?

Tokia informacija manęs nėra pasiekusi. Jei pasitvirtintų minimi įtarimai vidaus tyrimo metu, sieksiu, kad atsakingi asmenys prisiimtų asmeninę atsakomybę.

Ar neketinama stabdyti šio projekto, kuriam panaudota daug LR ir ES biudžeto lėšų?

Šių metų finansavimas projektui jau sustabdytas. Netrukus prasidės išsamus tyrimas, kurio metu, tikiuosi, bus atsakyta į daugiau klausimų. Jei pasitvirtintų rimti pažeidimai, planuotume stabdyti tolesnę projekto eigą.

Esate sakęs, kad, dar būnant jums Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininku, buvo kreiptasi į specialiąsias tarnybas. Gal dabar atsimenate? Patikslinkite konkrečiai.

Dar būdamas Seimo komiteto pirmininku, susitikimų metu informavau Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos atstovus ir paprašiau atkreipti dėmesį į šį projektą. Jokių tolesnių veiksmų nebuvo atlikta. Vidaus tyrimo metu paaiškėjus naujiems faktams, nedelsiant kreipsimės į atsakingas tarnybas.

Ministro atsakymus į klausimus raštu pateikė jo patarėjas Justas Jaskonis.

Daugiau: http://valstietis.lt/antra-kategorija/aplinkos-ministras-stabdo-milijonini-meldines-nendrinukes-projekta/?fbclid=IwAR3n8JydxpWuKh6BsRsx4zToduqDDgpuftHp5a0ePFPZ014v2bdBOaduN68