LMPF | Algis Gaižutis: Iš piršto laužta profesionalų aplinkosaugos politika
16920
post-template-default,single,single-post,postid-16920,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Algis Gaižutis: Iš piršto laužta profesionalų aplinkosaugos politika

Algis Gaižutis: Iš piršto laužta profesionalų aplinkosaugos politika

Po to, kai Miškų ūkio konsultacinė taryba balsų dauguma nepritarė Aplinkos ministerijos teikiamam Miškų įstatymo pakeitimų projektui, portale 15min.lt Aplinkos viceministras Martynas Norbutas pasidalino savo požiūriu į kuruojamo miškų sektoriaus aktualijas straipsnyje „Ar pasiduosime iš piršto laužtai isterijai dėl miškų?“. Kadangi valstiečių-žaliųjų deleguotas į atsakingą valstybės postą profesionalas ėmėsi Konstitucinio Teismo nutarčių citatomis teisinti savo užmačias įvesti didelio masto suvaržymus per Miškų įstatymo pakeitimus, leiskite trumpai sureaguoti.

Pirmiausiai, Konstitucinio Teismo 1993 m. gruodžio 13 d. nutarime aiškiai konstatuojama: […] „Nuosavybės neliečiamumo užtikrinimas, kaip ir kitos konstitucinės garantijos, negali būti aiškinamas atitrauktai nuo viso Konstitucijos teksto, juo labiau kad Konstitucijos 6 straipsnyje nustatyta, jog Konstitucija yra vientisas aktas“.

Tad derėtų viceministrui neužmiršti, kad Konstitucijos 23 straipsnio pirmojoje dalyje įtvirtinta: „Nuosavybė neliečiama“. Tai yra Konstitucijos skirsnio „Žmogus ir valstybė“, kuriame įtvirtintos pagrindinės žmogaus teisės ir laisvės, nuostata. Šioje nuostatoje yra suformuluotas konstitucinis privačios nuosavybės neliečiamumo principas. Konstitucinis Teismas 1993 m. gruodžio 13 d. nutarime konstatavo: „Nuosavybės neliečiamumas reiškia savininko, kaip subjektinių teisių į turtą turėtojo, teisę reikalauti, kad kiti asmenys nepažeistų jo teisių, taip pat valstybės pareigą ginti ir saugoti nuosavybę nuo neteisėto kėsinimosi į ją“.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/nuomones/algis-gaizutis-is-pirsto-lauzta-profesionalu-aplinkosaugos-politika-18-1113028?fbclid=IwAR1nRPvXhhXQR-Z_weH9jlz-AxIRHIor6MxUMsX4IQ6ih2dJK9BSI-eAo_U&copied