LMPF | Šiemet Kovo 8-oji skiriama moterų darbui
16909
post-template-default,single,single-post,postid-16909,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Šiemet Kovo 8-oji skiriama moterų darbui

Šiemet Kovo 8-oji skiriama moterų darbui

Kovo 8 d., 12 val., rengiamos eitynės „Visos moterys dirba, bet ne visoms moka“ nuo Katedros aikštės iki Vyriausybės rūmų. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija – viena renginio organizatorių.

Šių metų Kovo 8-ąją – Moterų solidarumo dieną – skiriame moterų darbui. Darbo rinkoje moterims galioja kitos taisyklės nei vyrams, joms įsidarbinant vis dar yra vertinama jos šeiminė padėtis, nors įstatymas tai ir draudžia. Tų moterų, kurios dalyvauja darbo rinkoje, darbas nesibaigia uždarius darbovietės duris, jis tęsiasi ir  namuose, kur moterims tenka prievolė rūpintis namų, vyro, vaikų ir senelių globa, slauga ir gerbūviu. Moterų darbas namie nepastebimas ir nevertinamas.

Profesijos, kurias daugiausiai užima moterys, yra matomos kaip neprestižinės – antraeilės ir nesvarbios. Moterims ne tik mokamas mažesnis atlyginimas už tą patį darbą, daugiausiai moterų užimamos profesijos yra prasčiausiai apmokamos, atitinkamai joms tenka minimalios socialinės garantijos, dėl ko didėja dirbančių moterų skurdo rizika. Taip pat ir jų pensijos yra mažesnės, todėl didelė dalis pensinio amžiaus moterų gyvena skurde.

Tarptautinė moterų solidarumo diena yra puiki proga kalbėti ir rodyti nelygybės problemas. Jau ketvirtą kartą ši diena yra minima susivienijus skirtingoms organizacijoms, profesinėms sąjungoms, nevyriausybinėms organizacijoms, įvairių sektorių darbuotojams.

www.lpsk.lt