LMPF | Dar nestreikuoja, bet miško tvarkytojų kantrybė senka
16860
post-template-default,single,single-post,postid-16860,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Dar nestreikuoja, bet miško tvarkytojų kantrybė senka

Dar nestreikuoja, bet miško tvarkytojų kantrybė senka

Konkurencija dėl miško ruošos darbų su privačiais savininkais privertė Valstybinės miškų urėdijos (VMU) vadovus eiti į tam tikrus kompromisus su rangovais. Tačiau patys rangovai pasigenda esminės sąlygų peržiūros – jų netenkina VMU siūlomi darbų įkainiai, o tai lėmė, kad žlugo konkursai maždaug pusei 2019 m. suplanuotų darbų.

VMU tikina, kad bus skelbiami nauji konkursai, tačiau jei sąlygos nesikeis, rangovai juose dalyvauti nežada, o jei reikės, neatmeta ir streiko galimybės.

 Nuo metų pradžios jau įvyko keli derybų etapai tarp rangovų ir VMU vadovų. Šį pirmadienį VMU vadovybė rinkosi dar kartą aptarti, kaip bus keičiamos konkursų sąlygos pirkti miško ruošos paslaugas iš rangovų. VMU apie pasiektus rezultatus informacijos pirmadienį nepateikė, valstybinės įmonės vadovai taip pat nebuvo pasiekiami telefonu.

„Kol kas su mumis niekas nesusisiekė“, – komentavo Vidmantas Jusas, Miško darbų rangovų asociacijos (MDRA) vadovas.

VMU kiek anksčiau patvirtino, kad vis dėlto bus atsisakyta užstato nuo laimėto konkurso darbų vertės, o vietoj jo numatyta 5% bauda. Dėl to rangovams nebereikės įšaldyti lėšų.

„Pavyzdžiui, jei rangovas nuspręs vienašališkai nutraukti sutartį, urėdija dabar turės teisę reikalauti paslaugų teikėjo sumokėti 5% pradinės sutarties kainos dydžio baudą“, – paaiškino Valdas Kaubrė, už medienos ruošą atsakingas VMU direktoriaus pavaduotojas ir buvęs Panevėžio urėdas.

Ignoravo įkainių klausimą

Kol kas neatsižvelgta į rangovų prašymus pagrįsti ir peržiūrėti numatytas 1.000 Eur siekiančias baudas už padarytus pažeidimus atliekant miško kirtimo darbus. Be to, kol kas neaišku, ar VMU eis į kompromisus dėl darbų įkainių.

Ponas Jusas priminė, kad praėjusią savaitę, sausio 16 d., vykusiame VMU vadovybės ir rangovų susitikime Girionyse, Kauno rajone, pagrindinis rangovų reikalavimas buvo peržiūrėti darbų įkainius.

Šiuo metu urėdija už kirtimo darbus siūlo mokėti nuo 6,3 Eur už kub. m. Rangovai imtųsi miško ruošos, jei įkainiai prasidėtų nuo 7–7,5 Eur už kub. m.

Minėto susitikimo metu rangovai atvirai išsakė savo problemas, o pabaigoje susirinkime dalyvavę apie 70 rangovų, kurių apie pusė nėra MDRA nariai, vieningai išsakė pasiryžimą nedalyvauti konkursuose pagal pateiktas sąlygas, jei nebus leista padidinti įkainius.

„Rangovai šiuo metu nestreikuoja, tačiau kaip elgtis toliau, spręs MDRA susirinkimas. Tikiuosi, kad neteks imtis jokių kenkiančių priemonių“, – kalbėjo p. Jusas.

Plačiau: https://www.vz.lt/pramone/2019/01/22/dar-nestreikuoja-bet-misko-tvarkytoju-kantrybe-senka#ixzz5dJlg30WP