LMPF | Mokesčių reforma: apvalina į sau naudingą pusę
16755
post-template-default,single,single-post,postid-16755,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Mokesčių reforma: apvalina į sau naudingą pusę

Mokesčių reforma: apvalina į sau naudingą pusę

Šiemet mokesčių reformos įstatymai buvo priimti pavasario Seimo sesijoje, kai iki jų įsigaliojimo 2019 m. liko šeši mėnesiai, tačiau atrodo, kad tokia pradžia laimingai nesibaigė. Iki mokesčių pakeitimų lieka šiek tiek daugiau nei mėnuo, o dalis teisės aktų dar nėra priimti, o tie, kurie siūlomi, nepasitarus didina mokesčių naštą ar mažina gaunamą paramą.

Pirmiausia mokesčių įstatymų pakeitimų traukinyje be bilieto važiuoja „Sodros“ įmokų tarifus reglamentuojantys teisės aktai. Šios įmokos formaliai žiūrint priskiriamos draudimui, o ne mokesčiams, todėl joms negalioja Mokesčių administravimo įstatymo nuostatos, kurios draudžia priimti mokesčius reglamentuojančius teisės aktus vėliau nei šeši mėnesiai iki jų įsigaliojimo.

Valdžia šia išimtimi ir naudojasi – kitų metų „Sodros“ įmokų tarifai dar nėra patvirtinti, o iki metų pabaigos laiko liko nedaug. Taisyti apskaitos programas pagal įstatymų projektus Lietuvoje pavojinga. Pavyzdžiui, pradžioje buvo skelbiama, kad gyventojų pajamų mokesčio tarifas bus 21%, o buvo patvirtintas 20% mokesčio tarifas. VŽ siūlo pataisyti įstatymo kūrimo procedūras taip, kad ir „Sodros“ įmokų tarifams galiotų šešių mėnesių terminas. Kai nėra visų įstatymų, sunku tikėtis, kad bus visi poįstatyminiai teisės aktai ir jų išaiškinimai.

Plačiau: https://www.vz.lt/finansai-apskaita/2018/11/21/mokesciu-reforma-apvalina-i-sau-naudinga-puse#ixzz5XU9aFJWS