LMPF | Jau galima kreiptis į “Sodrą” dėl ilgalaikio darbo išmokos
16394
post-template-default,single,single-post,postid-16394,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Jau galima kreiptis į “Sodrą” dėl ilgalaikio darbo išmokos

Jau galima kreiptis į “Sodrą” dėl ilgalaikio darbo išmokos

Buvusieji miškų urėdijų darbuotojai, ne dėl jų kaltės atleisti sausio mėnesio pradžioje  vykdant valstybinių miškų valdymo reformą, jau gali kreiptis į “Sodros” skyrius dėl ilgalaikio darbo išmokos.

Nuo 2017 m. liepos 1-osios atsiradusios ilgalaikio darbo išmokos – papildoma finansinė apsauga tiems darbuotojams, kurie įmonėse pradirba daugiau nei penkerius metus.

Darbo kodeksas įvedė naujovę: įmonėje ilgiau nei penkerius metus dirbę darbuotojai, juos atleidus turi kreiptis į „Sodrą“ ir gali pretenduoti į papildomas išmokas iš specialaus fondo. Tokia tvarka siekiama užtikrinti ilgalaikių darbuotojų finansinę apsaugą – dalį išeitinės moka darbdavys, o dalį – valstybė, tai suteikia darbuotojui garantijas ir dėl nenumatytų atvejų, sakykime, darbdavio bankroto. Ilgalaikio darbo išmoka mokama nepriklausomai nuo kitų išmokų. Kitaip tariant, jei žmogus gauna nedarbo ar ligos išmokas, ilgalaikio darbo išmoka jam taip pat mokama.
lgalaikio darbo išmokos priklauso ne dėl savo kaltės atleistiems darbuotojams, dirbusiems įmonėje penkerius ir daugiau metų. Šios išmokos mokamos visiems darbuotojams, turėjusiems darbo sutartis.

Ilgalaikio darbo išmokų dydis skiriasi, atsižvelgiant į darbuotojo vienoje įmonėje išdirbtą laiką. Išdirbusiems nuo 5 iki 10 metų papildomai išmokama vieno mėnesio darbo užmokesčio išmoka, dirbusiems nuo 10 iki 20 metų – dviejų, o vienoje įmonėje besidarbavusiems daugiau nei 20 metų – trijų mėnesio atlyginimo išmoka. Ilgalaikio darbo išmokos dydis skaičiuojamas pagal 12-os mėnesių atlyginimų vidurkį, neskaitant mėnesio, kurį darbuotojas buvo atleistas.
Kreiptis dėl ilgalaikio darbo išmokos į „Sodrą“ darbuotojas turi nuo atleidimo praėjus ne mažiau nei trims, bet ne daugiau nei šešiems mėnesiams. Beje, jei žmogui išmoka būtų skirta, o paaiškėtų, kad per pirmus tris mėnesius jis sudarė darbo sutartį su tuo pačiu darbdaviu, jam tektų grąžinti išmoką.

LMPF  informacija