LMPF | Politikai rado, kaip išlaikyti įtaką VVĮ
16219
post-template-default,single,single-post,postid-16219,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Politikai rado, kaip išlaikyti įtaką VVĮ

Politikai rado, kaip išlaikyti įtaką VVĮ

Nors valstybės valdomų įmonių (VVĮ) valdybose neliko viceministrų, ministro patarėjų, sprendimus, ką skirti nepriklausomais nariais į valdybas, o ko ne, toliau priima politikams pavaldūs ministerijų klerkai…

Aplinkos ministrą kritikuoja dėl urėdijos

EBPO būstinės koridoriuose Paryžiuje teigiamai vertinama, kad Kęstutis Navickas, aplinkos ministras, įgyvendino 42 urėdijų konsolidavimą į vieną įmonę – VĮ Valstybinių miškų urėdiją (VMU). Liaupsių beriama ir susisiekimo ministrui Masiuliui dėl 11 regioninių kelių priežiūros įmonių sujungimo į VĮ „Kelių priežiūra“. Pozityviai nuteikia planai imtis Klaipėdos uosto juridinio statuso keitimo iš VĮ į AB, kurios valdyba galės skirti ir atleisti uosto vadovą, o pati bendrovė lanksčiau vykdyti plėtrą.

Tačiau šiandien veikianti teisinė aplinka ir šių įmonių juridinis statusas ministrams ir toliau leidžia sąmoningai ar ne kištis į kuruojamų VĮ valdymą.

Paprastai įmonių valdybos pačios renka vadovą, reikalauja rezultatų, o VĮ atveju vadovą tebeskiria ministras, tad realiai ir atsiskaito jam, o ne valdybai.

„Prastos praktikos pavyzdys yra tai, kad VMU vadovo ieško ir jį paskirs ne VMU valdyba, bet aplinkos ministras. Jam ir tik jam pagal konkurso nuostatus ir pareigybės aprašymą būsimasis vadovas bus atsakingas. Todėl VMU valdyba netenka prasmės, o vadovas bus kaip dar niekada iki šiol tiesiogiai priklausomas nuo politikų“, – komentuoja Aidas Pivoriūnas, Privačių miškų savininkų asociacijos vadovas.

Sinkevičius: valstybės įmonių neturi likti

Žurnalistus į neformalų pokalbį pristatyti savo veiklos planų antradienį pasikvietęs ūkio ministras vėliau viešai patvirtino, kad siūlys visas VĮ reorganizuoti į UAB ar AB, kaip tai, beje, rekomenduoja padaryti EBPO dar iki narystės.

Sinkevičius teigia matąs aiškią galimybę, kad į UAB būtų reorganizuota ir Valstybinių miškų urėdija, kuri yra įtraukta į strateginių įmonių sąrašą ir todėl „niekas jos neliestų ir neprivatizuotų“, kaip nuogąstavo urėdijų reformos priešininkai.

Vyriausybėje sausį patvirtintas planas kol kas numato, kad VĮ juridinį statusą iš dabar egzistuojančių 66 VVĮ išlaikys penkios bendrovės, iš jų – Registrų centras, „Regitra“ ir VMU. Visos kitos antrojoje metų pusėje bus pertvarkytos į UAB ar AB, sujungtos arba likviduotos. Arba reorganizuotos į VšĮ, jei negeneruoja pelno.

Renka urėdijos vadovą

Sausio 31 d. baigiasi terminas, kada AM pateiktos paraiškos dalyvauti VMU vadovo atrankoje. Tai pakartotinis konkursas. Pernai lapkritį gautos tik trys paraiškos, tačiau nei vienas kandidatas neatitiko reikalavimų.  Miškų rinkoje kalbėta, kad dabar gali pretenduoti keli buvę urėdai, įskaitant laikinajį VMU vadovą, tačiau jie nepraeitų didelės įmonės (taip pat jos filialo ar didelę įmonę kontroliuojančios nedidelės įmonės) valdymo patirties reikalavimo (250 darbuotojų ir / arba 20 mln. Eur metinės pajamos).  Teigiamai rinkos dalyviai atsiliepė apie Valdą Kaubrę, laikinąjį VMU vadovą ir buvusį Panevėžio urėdą, tačiau šis VŽ teigė, kad atrankai paraiškos nepateikė. VŽ šaltiniai taip pat teigė, kad gali būti paskirtas buvęs Kazlų Rūdos mokomosios miškų urėdijos urėdas Linas Bužinskas, tačiau jis vakar telefonu teigė atrankoje taip pat nedalyvaujantis. Aplinkos ministerija apie atrankos eigą vakar nekomentavo, tačiau informuoti kiek gauta paraiškų iš kandidatų žadėjo pateikti ketvirtadienį.

Taip pat neįprastai atrodo tai, kad iš tik suformuotos VMU valdybos pernai, gruodžio 20 d., pasitraukė didelę patirtį įmonių susijungimų srityje turinti Viktorija Trimbel. Ji jau yra nepriklausoma UAB EPSO-G ir AB Lietuvos radijo ir televizijos centras valdybų narė. Šiuo metu paskelbtas konkursas į laisvą vietą. Kandidatų paraiškos renkamos iki vasario 5 d. Tarp pasitraukimo priežasčių ji „Facebook“ paskyroje nurodė pasitraukė siekdama išvengti „realių“ ar „įsivaizduojamų interesų konfliktų“. kadangi e. prekybos valstybine mediena funkciją, Vyriausybės nutarimu, nuo sausio iš likviduojamos Generalinės miškų urėdijos perėmė biokuro biržą administruojanti UAB „Baltpool“, EPSO-G grupės įmonė. Šiuos argumentus ji vėliau patvirtino VŽ.

„Tai, kad p. Trimbel nebėra VMU valdyboje yra prastas signalas. Ten, kaip sakiau, tik 1,5 rimtesnio žmogaus buvo, dabar beliko vienas. Ir tegu nekalba, kad nežinojo, kad Vyriausybė ketina prekybą perleisti į „Baltpool“, nes tą žinojo visi, kas bent kiek domisi miškais“, – komentavo p. Pivoriūnas.

Ponia Trimbel, paklausta, ar ji pasitraukė dėl galimai išsiskyrusių požiūrių su AM vadovybę dėl būsimos VMU pertvarkos teigė, kad ketinimai daryti reformą yra „rimti“, o kaip seksis, ji vertins „po 180 dienų“.